Project bos is weer begonnen!

Wij zijn weer met ons bos project begonnen. Tijdens de lessen Groen & Dier gaan we met leerjaar 1 en 2 naar de bossen van de Maashorst. Hier is op het voormalige defensieterrein een leerwerkplaats. Deze leerwerkplaats is gerealiseerd door HUB Noord Brabant, Staatsbosbeheer en het IBN. De werkzaamheden die we dit jaar met onze leerlingen daar uitvoeren zijn het zagen van haardhout en het snoeien van de berkenbomen in het heidegebied. Natuurlijk kijken we bij het uitvoeren van deze opdrachten naar onze school competenties. Voor deze periode is dat “Zelfstandigheid” 

Voor leerjaar 1 betekent dit concreet; Ik zorg er zelf voor dat ik de afgesproken spullen bij me heb. Voor leerjaar 2 betekent dit concreet; Ik vraag hulp aan de personen om mij heen, als ik niet verder kan. 

Staatsbosbeheer wil in dit gebied graag de natuur de ruimte geven. Dit is te zien in de verschillende soorten landschappen. Zo zijn er bossen waar natuurlijk verschillende soorten bomen en struiken staan en heidegebieden. Deze heidegebieden zijn open gebieden met af en toe een boom en veel stuikheide. De berkenboompjes die groeien in dit heidegebied moet worden verwijderd. Een mooie klus voor onze leerlingen. Met zaag en takkenschaar maken onze leerlingen deze boompjes met de grond gelijk!  

    

De loods (oude werkplaats waar tanks en andere legervoertuigen werden gerepareerd) is de ruimte waar het gereedschap ligt met een mooie ruimte om de stammetjes die uit het bos komen op de juiste lengte te zagen. Dit wordt als haardhout verkocht. Ook een prima werkplek! 
Verder is er tijd om het bos te verkennen en bijzondere ontdekkingen te doen zoals een skelet van een ree bijvoorbeeld, verschillende paddenstoelen, dennenappels etc. Deze dennenappels gaan we later weer gebruiken in onze kerststukjes die we op school gaan maken.  
Verstoppertje spelen in het bos is een leuke afsluiting van de bosactiviteiten om dan met de schoolbus weer terug naar onze locatie te gaan.  

Groet van Moniek & Kees.